фасадни облицовки

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ

Най-различни фасадни  облицовки съществуват на пазара в наши дни. Ако до преди век фасадните облицовки са се изработвали от дърво и или камък, то днес има стотици варианти, които могат да отговорят на нуждите на всеки един клиент. В днешно време фасадни облицовки се правят както от изкуствен, така и от естествен камък. Различните минерални мазилки също са един от многото варианти. Освен тях, вече имаме изкуствено създадени вариации на фасадни  облицовки, които са почти неразличими от естествените им събратя. Виниловите фасадни  облицовки са типичен пример за това. Сайдинг – Дървесен декор е трудно различим от истинската дървена ламперия. Разликата е доловима когато заговорим за цената на поддръжката на тези два вида фасадни  облицовки (и не само цената). Напоследък става все по-трудно да различите облицовка от естествен и изкуствен камък. А вече има и фасадни  облицовки от синтерован камък, който изглежда и се държи като истински скъп порцелан.

 

фасадни облицовки

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – НАЧАЛОТО

 

Фасадните облицовки са една от основните необходимости за да функционира вашата сграда добре и да е здрава дълго напред във времето. Още от зората на строителството хората са открили, че има разлика когато домът е измазан отвън и когато не е. Запазването на топлината през студените месеци вътре в сградата е била решаваща за оцеляването както тогава, така и сега. Най-примитивния вариант на външните облицовки са били животинските кожи, от които са се правели юртите. Този прародител на фасадните облицовки е помагал на хората да оцеляват в някогашните сурови зими. С усядането като начин на живот са се появили и първите къщи измазани с кал. За тях спокойно можем да кажем, че са примитивният вариант на минералните мазилки. В днешно време, с напредването на технологиите, никой от нас не облича дома си с животински кожи или пък го измазва с кал.

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ В ДНЕШНИТЕ ВРЕМЕНА

 

Съществуващите в момента стотици естествени и изкуствени варианти на различни видове облицовки значително улесняват външното изолиране на дома (и офиса). За разлика от преди, днес имаме избор между фасадни  облицовки от изкуствен и естествен камък. Има облицовки от естествено дърво, фибро-циментов сайдинг, винилов сайдинг и полимерно-композитни сайдинг и декинг. На пръв поглед тези фасадни  облицовки са напълно неразличими от истинските дървени облицовки. Разликата в поддръжката и реакцията им на атмосферните условия обаче е осезаема. Фасадни  облицовки са и стенните плочи от синтерован камък, които са устойчиви дори на третиране с течен азот. Минералните мазилки и различните декоративни мозайки също намират мястото си в голямата група на съвременните облицовки. Да са издръжливи във времето, да са стилни и красиви  и да са ценово достъпни са само част от основните очаквания към днешните фасадни  облицовки.

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – ЗАЩО СА ТОЛКОВА НЕОБХОДИМИ

 

Много са факторите, които налагат необходимостта от качествени фасадни  облицовки. Трудно е да е каже кой от тях е най-важен или водещ, защото всички вкупом правят сградата приятна за живеене, устойчива и защитена от външните влияния. За да е уютно и приятно зимата трябва вътре да е топло, а лятото да е хладно. Но в същото време да са малки сметките за ток и парно. И ако може да се избегнат климатиците, защото допринасят за появата на алергии. Да няма влага и мухъл, както и да не се чуват шумовете от улицата. Стаите вътре да не се смаляват за сметка за поставянето на топло  и шумо изолация. И всичко това при условие, че сградата се направи красиво отвън. Тези основни критерии няма как да бъдат изпълнени без използването на подходяща за целта фасадна облицовка. Когато решите да облечете дома/офиса си отвън Вие правите дългосрочна инвестиция, която се самоизплаща във времето.

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – КАК ДА ИЗБЕРЕМ

В морето от продукти за облицоване човек, който не е запознат с качествата на различните фасадни  облицовки, се изгубва. Когато не знаете какво точно да изберете ви трябват ясни критерии, по които да се ръководите. На първо място, разбира се, е бюджетът, който сте определили. След него идва изборът на материал за облицоване. Различните фасадни  облицовки имат различни качества и недостатъци. Приликата на пръв поглед много често подвежда клиента.  Накрая се оказва, че не просто сте разочаровани, а сте дали и  безумно много пари за нещо, което не ви върши работа. Най-добрият начин да изберете една от всички предлагани фасадни  облицовки е да седнете и да решите какво точно ви трябва. Дали това е голяма здравина, дали е лесно почистване. Или пък искате повече цветово разнообразие и възможност за смяна на цвета през няколко години. Когато направите своя списък потърсете коя от всички фасадни  облицовки обединява най-много от желаните качества.

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – ВИДОВЕ

Видовете фасадни  облицовки най-общо можем да разделим на следните няколко групи:

  • Мазилки (минерални, силиконови, силикатни, полимерни)
  • Сайдинг облицовки
  • Облицовки от естествен и изкуствен камък
  • Облицовки от естествено дърво
  • Облицовки от дървесни влакна и други примеси (полимерни, пясъчни)
  • Термоизолационни панели

При избора на изолация и облицовка можете да комбинирате няколко вида фасадни  облицовки според вашето виждане за външния вид на сградата. Фасадните мазилки са добър избор когато температурните амплитуди не са много големи. Те обикновено са тонирани в светли цветове, за да отблъскват слънчевите лъчи. Техен голям минус е ниската термопластичност и сложността на полагането им. При големи температурни амплитуди некачествено измазаните стени са напукват и мазилката започва да се рони и пада. Друг голям минус е трудното почистване на този тип външни облицовки. Те са порести и задържат мърсотии. От тях трудно се почистват и различните спрейове за рисуване по стени.

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – САЙДИНГ

 

Сайдингът е едно добро решение за облицоване на сградата ви отвън. За разлика от фасадните мазилки, той е много издръжлив на големи температурни амплитуди. Структурата на панелите е такава, че не задържа боклуци и се самопочиства. Не се нуждае от регулярна поддръжка. А когато се повреди просто се сменя повреденият панел. Голямо предимство на облицоването със сайдинг фасадни  облицовки е, че те позволяват на сградата да диша. Това се случва благодарение на паропропускливата мембрана, която се слага между панела и изолационния материал. Сайдингът се монтира лесно, бързо и чисто без бъркане на лепила и смеси за измазване. Монтажът може да се извърши по всяко време на годината, а общото тегло на материалите е в пъти по-малко от това на другите облицовки. Всеки килограм по-малко върху сградата удължава нейния живот във времето напред. Сайдингът е една от фасадните облицовки, която е устойчива на вятър и влага.

фасадни облицовки

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ ОТ ЕСТЕСТВЕН И ИЗКУСТВЕН КАМЪК

Безспорна е красотата на каменните фасадни  облицовки. Те придават едно особено, рустикално излъчване на сградите, върху които са положени. Излъчват стил и характер и се запечатват в съзнанието. Никой, обаче, не облицова къщата или офиса си изцяло с каменна облицовка. Две са основните причини. За разлика от другите фасадни  облицовки, общото тегло на каменните облицовки след полагане е доста голямо. Това натоварва сградата и ускорява нейното улягане и потъване във времето. Цената също не е за подценяване. Повечето каменни фасадни  облицовки са доста скъпи. Монтажът им е трудоемък и изисква много добри умения. Неправилното облицоване с каменни фасадни  облицовки води до напукване и отлепяне на плочите. Каменните фасадни  облицовки са по-скоро с декоративен характер. Те се съчетават добре с различните видове фасадни мазилки, ламперии и полимерно-композитни плоскости. Общата цена на такова облицоване обаче е доста по-голяма в сравнение със цената на един сайдинг. Друг недостатък е поддръжката.

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ ОТ ДЪРВО, ДЪРВЕСНИ ВЛАКНА И ДРУГИ ПРИМЕСИ

Красотата на дървените фасадни  облицовки и ламперии е неоспорима. Те са основата, върху която се е развило съвременното сайдинг облицоване. Освен, че са красиви и ни доближават до природата, предимствата на дървените фасадни  облицовки свършват до тук. Те горят лесно, а масовите сечи за добив на дървен материал са пагубни за еко равновесието. Дървените фасадни  облицовки изискват поддръжка през опеределен период от време. Шлайфане, импрегниране, боядисване, китосване на цялата фасада на къщата са скъпи и трудоемки удоволствия. От друга страна, производителите са измислили полимерно-композитни смеси с дървесни влакна. Те са много по-здрави и издръжливи във времето от дървото. Почти същите са на допи, но и също като дървените облицовки изискват поне една боя от време на време. Те са по-трудни за транспорт и монтаж в сравнение с виниловия сайдинг. А фибро-циментовия сайдинг е опасен за здравето при монтаж, заради финия силициев прах, който се отделя при рязането му.

 

ФАСАДНИ ОБЛИЦОВКИ – ТЕРМОИЗОЛАЦИОННИ ПАНЕЛИ (САНДВИЧ ПАНЕЛИ)

 

Термоизолационните панели са част и от фасадните облицовки и от покривните облицовки. Наричат се сандвич панели, защото между дебели стоманени листа се поставя термоизолационен материал. Той може да бъде минерална вата, полиуретанова твърда пяна, експандиран полистирен и др. Сред предимствата на тези фасадни  облицовки са лесният монтаж и поддръжка. Те имат висока степен на негоримост. Интересно е да отбележим, че такива панели се произвеждат и в България. Освен от стомана, сандвич фасадни  облицовки се правят  и от алуминии. Те са по-леки от стоманените, устойчиви са на огъване и са по-лесни за разкрояване и монтаж. Сред недостатъците им са ръждясването с времето, разпояването на спойките и високата повърхностна температура. Металът се напича в горещите летни дни и случайният допир до него не е никак приятен. Важно е да знаете, че стенните сандвич панели не могат да се използват за покриване на покрив. Те нямат подходящите хидроизолационни качества.

 

За повече информация не се колебайте да ни потърсите на посочените телефони, имейл или във Фейсбук.

 

Телефони : +359 896 692 198, +359 878 697 009
Имейл: [email protected]
Лице за контакт: Йотко Танчев