сайдинг град лом

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ

 

Виниловите сайдинг облицовки са най-доброто съвременно решение за външно обличане на дома или офис сградата Ви.

Един от най-големите проблеми на съвременното общество е бързото изчерпване на природните ресурси. Начинът ни на живот износва планетата по-бързо от очакваното. Ето защо всеки от нас трябва да предприеме стъпки към енерго спестяване. Нужно е по-щадящо отношение към природата, за да може да я имат и идните поколения. Замърсяването на околната среда в следствие на човешката дейност напоследък достига плашещо големи размери. То застрашава не просто нормалния ни начин на живот, а изобщо съществуването на човешката раса след десетилетия. Масовото изсичане на горите е една от основните причини за промяната на климата. Нормално е да попитате защо пишем всичко това? Какво отношение има то към сайдинг облицовките?

Има, и то голямо.

Един от начините за решаване на проблема със замърсяването на околната среда и изчерпването на природните ресурси е разумният избор на облицовка за дома.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И ДЪРВЕНИ ОБЛИЦОВКИ

 

Да изсечете кубици дърва, който след това да обработвате до получаване на дървена външна облицовка изисква много ресурси. Употребените по време на този процес горива, вода, електричество, както и самата сеч са в доста големи размери. Отделен е въпросът, че дървените облицовки имат много повече недостатъци в сравнение с виниловите сайдинг облицовки. На първо място – дървото е лесно запалимо и гори с невиждана скорост. Виниловите  сайдинг облицовки от своя страна са негорими. Дори и да успеете да ги запалите, те не горят, а се изгасят сами. Друго тяхно предимство е, че не се нуждаят от поддръжка. Дървените от своя страна изискват регулярно шлайфане, грундиране и боядисване. От гледна точка на бюджета сайдинг облицовките са по-изгодния избор. Виниловите сайдинг облицовки са значително по-леки от дървените облицовки. Само 4кг на квадратен метър е тежестта, която трябва да носи вашата сграда, облечена в сайдинг.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И КАМЕННИ ОБЛИЦОВКИ

 

В сравнението между сайдинг облицовки и каменни облицовки още от първото изречение е ясно кои от двете са по-изгодни. От гледна точка на технологията на производство виниловите сайдинг облицовки използват значително по-малко ресурс в пътя си от суровина до краен продукт. Като начало, за добива на каменни обицовки са необходими залежи на съответната суровина. Веднъж открити, те се разкопават, разчертават, взривяват, режат, товарят и транспортират до завод за преработка. От там камъкът извървява двойно по голям път през всички поточни линии докато добие необходимата форма, големина, дебелина, тежест и външен вид. Едва след това той може да бъде вкаран в магазина и продаден на клиента. Само водата, която се употребява докато се добива и обработва камъкът надхвърля в пъти стойността на вече готовите винилови сайдинг панели. Фрапираща е разликата в цената на квадратен метър на каменните и сайдинг облицовките. Друг голям минус на каменните облицовки е теглото.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И КАМЕННИ ОБЛИЦОВКИ – ТЕГЛО

 

Виниловите сайдинг облицовки са с тегло около четири килограма на квадратен метър. Ясно е, че само една средно голяма каменна облицовъчна плоча тежи повече от този цял квадратен метър. Представете си какво допълнително тегло трябва да понесе вашата сграда ако решите да я облицовате цялата с камък! Всички знаем, че във времето всяка една сграда уляга и основите потъват. Това е неизбежен процес. Ето защо всеки килограм добавено тегло е толкова вашен. Не е едно и също потъването на основите на сграда, облечена в сайдинг облицовка и на каменно облицована сграда. Разликата в теглото е в пъти, а това се отразява значително на конструкцията. Друго предимство на виниловите сайдинг облицовки е монтажът. Сух и бърз монтаж без бъркане на лепила и без последващо третиране след полагане.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И ДРУГИТЕ ОБЛИЦОВКИ – ПОДДЪЖКА

 

Друго предимство на виниловите сайдинг облицовки пред каменните е липсата на поддръжка. Виниловите сайдинг облицовки се мият с вода и градински маркуч. При възможност от страна на клиента може и с водоструйка. Те дори се самопочистват когато вали. Това се дължи на специфичната структура на панела. Каменните и дървените облицовки са с пореста структура. Без значение каква е обработката миниатюрни порички остават отворени и податливи на външните влияния. В тях много често се задържат мърсотии. Там пък си намират място много гъбести и мъхести култури. Виниловите сайдинг облицовки не предлагат такива „удобства”. Щампованата шарка на панела не задържа прах и мърсотия, което прави невъзможно закрепването и развитието на мъх, мухъл, гъби и други подобни растения. Както вече казахме, виниловите сайдинг облицовки не се нуждаят от пребоядисване, шлайфане и други подобни поддръжки.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И ДРУГИТЕ ОБЛИЦОВКИ – ЗДРАВИНА

Виниловите сайдинг облицовки са термопластични и изключително еластични. Тяхната голяма здравина е плод на много разработки от създаването им до днес. Първите винилови сайдинг облицовки са направени през 1960 година и са били еднослойни. В момента се правят облицовки с два и повече слоя. Всеки от тях добавя допълнителни качества и осъвършенства продукта. Виниловите  сайдинг облицовки издържат на големи температурни амплитуди. Издръжливостта им на удар е много по-голяма от тази на каменните и дървените облицовки. Заради некачествени лепила някои каменни облицовки  се отлепят и падат. Това създава риск за здравето и живота на минаващите покрай вашата сграда. Отделно от това, напукването и падането на части от облицовката прави фасадата на сградата уязвима за външни влияния. Водата се просмуква през пукнатините и попива в дълбочина. Това уврежда структурата на стената и е пагубно за нея в дългосрочен план.

 

САЙДИНГ ОБЛИЦОВКИ И ДЪРВЕСНО-ПОЛИМЕРНИ КОМПОЗИТИ

Над 20 различни вида сайдинг облицовки съществуват на пазара. Напоследък дори има композиция от полиетилен и дървесни влакна. Но заради технологията си на прозиводство и факта, че е сравнително нова на пазара, тази облицовка е значително по-скъпа. За сравнение – квадратен метър сайдинг панел струва 13лв, а квадратен метър дървесно-полимерен композит е около 80лв. Качествата на виниловите сайдинг облицовки и дървесно-полимерните композити са сходни. Голяма здравина, устойчивост на удар, издръжливост на големи температурни аплитуди са само част от тях. Дървесно-полимерните композити са малко по-близки на допир до дървото. Това се дължи на процента дървени стърготини, които се добавят при изработката им. И двата вида облицовки са с красив външен вид и придават стил и завършеност на сградата ви. При съотношение цена – качество обаче, виниловите сайдинг облицовки определено печелят надпреварата.

 

За повече информация не се колебайте да ни потърсите на посочените телефони, имейл или във Фейсбук.

 

сайдинг облицовки
Телефони : +359 896 692 198, +359 878 697 009
Имейл: [email protected]
Лице за контакт: Йотко Танчев